Investera i Olja? Peak Carbon eller Peak Oil teorin

Investera i oljeföretag är det smart?

I dagens globala ekonomi finns inget pris som är lika viktigt som råoljan. Mer än 80 miljoner fat produceras (och konsumeras) dagligen, och en stor del av produktionen handlas internationellt.

Oljepriset är det längsta på 11 år och oljeöverskottet kommer troligtvis bli värre så länge oljekriget pågår mellan OPEC och de länder som inte är anslutna till kartellen. Sanktionerna från exportoljan från Iran tror man kommer försvinna från nästa år. Ryssarna har sagt att de inte kommer minska sin produktion även om priserna skulle ligga under 20 USD/tunna.

Därför är den kraftiga nedgången i råoljepriset – från ca 110 USD under 2014 till ungefär 36,40 USD/tunna i slutet av 2015 – ger hundratals miljarder dollar i besparingar för oljeimportörer. För Europeiska unionen och Förenta staterna, är vinsten för denna nedgången värt cirka 3-5 procent av BNP.

Det finns olika sätt om du vill investera i oljeföretag och råvaror. Du kan antingen köpa någon av de stora oljebolagen men du kan även välja Odin Offshore eller Blackrock World Energy som investerar i oljebolag.

Under de senaste decenierna har oljepriset stigit kraftigt vilket har förklarats med peak oil teorin dvs att oljetillgångarna kommer ta slut. Med de nya gigantiska klimatöverenskommelserna mellan USA och Kina tror många analytiker att Peak Carbon kommer vara prisbildande. Peak Carbon handlar alltså om koldioxidutsläppen. Ladda ner rapporten här

Om du tror att oljepriset kommer stiga kan en strategi vara att satsa geografiskt på länder som är starka producenter som Norge, olika länder i mellanöstern, Venezuela, Ryssland, Nigeria etc. Länder som gynnas av ett lågt oljepris är Sverige och länder med hög befolkning och liten produktion som Indien, Pakistan och Turkiet.

Index i olika länder och olika oljemarknader

Olika oljor har olika densitet och svavelhalt och man mäter densiteten i API-gravitation. Priset på oljan låg på 108 dollar/fat i april 2014 och i oktober hade priset sjunkit till låg  80.4 dollar/fat.

Olika oljemarknader

Olja är en marknad som har en prismekanism som många följer. Brentoljan vinner mark som globalt riktmärket.  International Energy Agency  (IEA)  årliga Mid-Term Oil Market Balance kan vara det enda diagram du behöver, för att bedöma långsiktiga bedömningar på utbud och efterfrågan på olja. Oljehandeln är global, så man behöver ha global data för att göra riktiga skattningar.

WTI – Mexikanska golfen, USA, Cushing Oklahoma Persiska viken – ASCI – Argus Sour

Crude Index Persiska viken – Oman, Dubai – GulfCrude oil index Nordsjön
Dated Brent / Dated North Sea Light / North Sea Dated / Dated BFOE Nordsjön

BWAV Det vägda genomsnittliga priset på Brent termins avslut under en dag. Indiska index (Oil and gas index ) hittar du här: http://www.bseindia.com

Oljetradingbolag

Det finns flera oberoende oljemäklare (crude buyers and sellers). Köparna köper på CIF och säljarna säljer på FOB. De större bankerna har analytiker som är specialiserade på Commodities Trading & Capital Markets som följer den här marknaden.

Större aktörer inom oljeindustrin

Större oljebolag: BP, Royal Dutch Shell, Saudi Aramco, Gazprom, National Iranian Oil Co, Pemex, ExxonMobil, Petrochina, Petrobras.

Oljeproduktionen i USA har stigit kraftigt mycket beroende på  fracking-tekniken och tekniska framsteg inom skifferutvinning.  Samtidigt finns det i geopolitiska frågor i oljeproducerande regioner som Irak och Syrien, och sanktioner mot Ryssland.