Placera i guld och andra ädelmetaller

GuldGuld har historiskt sett varit en bra placering men under 2013 har vi sett fallande guldpriser från rekordnivåerna som fanns 2012. Många tror att priserna på ädelmetaller kommer stiga under 2014.

Under 2013 minskade värdet på guldets spotpris med ordentligt likaså deras ETF. En ädelmetall som däremot ökade i värde under 2013 var palladium som används i många industriella tillämpningar där ungefär 70% är inom fordonsindustrin där metallen bla används som kemiskt medel i katalysatorer. Palladium används också inom elektronikproduktion och smyckesbranschen för att skapa vitt guld. Metallen utvinns till stora delar i sydafrika vilket innebär att priset i hög grad påverkas marginalpriset för att producera metallen vilket i sin tur påverkas av gruvarbetarlöner och strejker i landet.

När man värderar hur marknaden för priset för olika råvaror utvecklas gör man en klassisk utbud och efterfrågeanalys. På utbudssidan ser man hur produktionen ser ut framöver och på efterfrågesidan hur konsumenterna kommer efterfråga metallen.

Andra ädelmetaller förrutom guld som kan vara värda att investera i är:

  • Silver
  • Platinum
  • Palladium
  • Koppar